Geschaafd, fijnbezaagd of gekliefd hout? De verschillen en toepassingen

Hout kent doorgaans drie courante afwerkingen: geschaafd, fijnbezaagd of gekliefd. Elk kent zijn eigen karakteristieken en iedere variant wordt gebruikt zijn voor specifieke toepassingen. Want vergis je niet, bij het kopen van hout wordt het onderscheid tussen deze termen dikwijls over het hoofd gezien. Helaas ontstaan er hierdoor frustraties die, mits de juiste voorkennis, voorkomen hadden kunnen worden. Hierbij willen we jou toch behoeden voor verkeerde keuzes op het gebied van afwerkingsmogelijkheden.

Geschaafd hout
Deze afwerking werd bewerkstelligd met behulp van een schaafmachine. Een dergelijke afwerking zorgt ervoor dat het hout niet meer kan splinteren en mooi glad is. Deze afwerking is voornamelijk van toepassing bij hout dat dient als bekleding voor gevels, terrassen, tuinwanden en meubels. Splinters in deze toepassingen mijd je best als de pest. Ook hout waar nog een likje verf op moet komen, moet glad geschaafd zijn. Indien niet het geval, bots je vroeg of laat toch op problemen. Bijvoorbeeld een splinter in de voet tijdens het lopen op terrasplanken kan bijvoorbeeld onaangename gevoelens met zich meebrengen. Is het hout niet genoeg geschaafd naar jouw zin? Schuur het hout zelf nog wat op om het gewenste resultaat te bereiken.


Fijnbezaagd hout
Bij fijnbezaagd hout is de zaagsnede nog steeds voelbaar op het oppervlak van het hout. Ook draagt deze afwerking bij tot een ander uiterlijk. Dat brengt met zich mee dat het hout geschikt is voor compleet andere doeleinden. Zo hoeft een damwand, dat toch maar dient om oevers te verstevigen, volledig glad geschaafd te zijn. Ook de palen die voor de achterstructuur van een tuinwand gebruikt worden, moeten allerminst bewerkt worden met een schaafmachine om een glad resultaat te bekomen. Bij deze toepassingen van hout geldt alleen de functionaliteit, en niet het esthetische aspect. Houtsoorten als azobe, perfect voor langdurig contact met grond en aarde, worden vaak op deze manier bewerkt. In bepaalde uitzonderingen kan fijnbezaagd hout ook gebruikt worden als gevelbekleding om een rustiek of landelijk effect te cre?ren. Dat is onder meer het geval bij eik.


Ruw gekliefd (en charmant)
Soms hoort hout gewoon een grof uiterlijk te hebben. Bepaalde toepassingen ogen nu eenmaal erg charmant wanneer ze zo ruw mogelijk afgewerkt zijn. Denk maar aan post & rail paardenomheiningen met zijn regels en palen uit gekliefd kastanje- of robiniahout. Hier wordt het hout gewoon gekliefd en gebruikt om een weide mee af te boorden. Deze afwerking leunt aan bij de typisch Engelse stijl en behoeft nu eenmaal geen strakke, geschaafde look.

Bert De Busschere
Bert De Busschere

Bert is:
- Tuinhoutspecialist
- Journalist-schrijver met passie voor taal
- Video- en fotofanaat